Citrontræ…

eksotisk, dufter fantastisk godt, og så kan du finde frø til at så dem, i dit helt eget supermarked. Hvis du ikke allerede har sået et citrontræ, så synes jeg da lige, at du skal tjekke det her ud!

Citrontræet er helt klart et af mine personlige favoritter, og jeg er helt vild med dem. For lige omkring 2 år siden, plantede jeg mine allerførste citrontræer, og de er efterhånden gået hen og blevet mere og mere træagtige af udseende, og så har de sågar fået “små søskende”, for jeg såede lige nogle nye for en lille måned siden.

Jeg har været igennem lidt af en rejse med mine citrontræer efterhånden. Et år gamle blev de hurtigt, men sidste sommer havde nær taget livet af dem. De fik spindemider. Jeg anede ikke, hvordan eller hvorledes man skulle gribe de såkaldte spindemider her an, men jeg havde hørt fra flere kilder at insektsæbe skulle tage livet af dem. Jeg lavede en rusk um snusk blanding af en insektsæbe og behandlede straks derpå. Hvad jeg ikke lige havde orienteret mig om, var at man for det første skulle finde en PRÆCIS opskrift på en insektsæbe, og for det andet at man ikke bare skulle behandle hele træet som det første, men at man lige skulle behandle ét enkelt blad og se, hvordan det ville reagere på sæben. Jeg dummede mig, lad mig sige det sådan, men heldigvis døde spindemiderne da;) de tog bare næsten også træet med i faldet.

Tiden gik og bladene (ja, faktisk ALLE bladene), blev brune, visnede og faldt af. Øv bøv surt show, lige indtil at hele situationen vendte sig til det gode igen.

Jeg læste nemlig et sted på nettet, at sprøjte/douche med en smule koldt vand hver dag på bladene, vil forhindre træerne i at få spindemider. Det virkede sørme, og mine citrontræer overlevede lige på et hængende hår.

Mine citrontræer vander jeg forholdsvis ofte. Hver gang de er lige til den tørre side i jorden, får de en omgang med nyt vand, her snakker vi altså, at de får vand omkring 2-3 gange om ugen. Om vinteren kræver de noget mindre vand, eftersom at de også gerne vil stå til overvintring et koldt sted (ca. 8 grader – en kold og lys kælder er oplagt til dette). Til mine middelhavsplanter bruger jeg Pindstrup oliven- palme- og citrusmuld, hvilket jeg virkelig synes er en god jord, som giver alle de næringsstoffer og mineraler de har brug for – gerne med lecakugler eller lign. i bunden som dræn. Angående placering så er det, som du nok kan regne ud, en plante, som virkelig kræver meget sol. Den skal gerne stå i en vindueskarm (eller efter ca. grundlovsdag, hvor varmen er steget udenfor) med fuld sol. Som sagt så er den rigtig glad for at stå udenfor i sommer og efterårs-halvåret. Citrontræer kan godt tåle ned til -5 og for nogle helt ned til -10 grader, så nogle vintre vil den faktisk også godt kunne klare at stå udenfor hele tiden – evt. med et filttæppe omkring.

Held og lykke med dit citrontræ!