Efterårsmånederne er godt i gang, og vi nærmer os med hastige skridt de mørke vintermåneder. Efterårsmåneder er også forbundet med starten på den dvaletilstand, som din have går i når vinteren for alvor begynder. Der dog samtidig flere anliggende du kan kaste dig ud i, så din have får de bedste betingelser for at komme helskindet gennem den kolde tid.

1: Brand ukrudt væk i sarte områder i haven

På trods af den kolde temperatur putter haven i en form for dvaletilstand, er der stadig noget ukrudt der gror og drysser frø af sig, så længe termometeret viser plusgrader. Derfor vil det være en god ide at man i løbet af efterårsmånederne, giver ukrudtet ved sarte områder (som eks. køkkenhaven) en tur med gasbrænderen. Gasbrænderen vil udslette både frø og ukrudtsplanter, der gør sin gang i det øverste jordlag. Det anbefales at dette gentages en gang om måneden henover efterårs- og vintermånederne, for at holde jorden fri for uønsket plantevækst, og på den måde skabe de bedste vækstbetingelser for ens ønskede planter, når de ”vågner” fra deres dvale.

2: Fjern sneen fra udsatte område

Vintermånederne er typisk forbundet med sne. Når sneen ligger stille hen i haven er den god, og fungerer som et beskyttende lag for planterne imod frost og solstråler, der ellers ville tørre jorden ud i disse måneder. Der hvor sneen til gengæld har en negativ indflydelse på din have, er når den begynder at tø, eller der kommer for store mængder. Ved tøvejr bliver sneens vægt markant forøget, og det skaber risiko for knækkede grene, ødelagte buske, hække eller lignende. Det samme gør sig gældende, hvis snemængderne bliver for store. Det anbefales derfor at sneen rystes væk, i de områder i haven, hvor der er risici for at dette kunne ske, så den potentielle trussel for ødelagte planter mindskes markant.
3. Dæk havens mest sarte blomster til
Inden den første nattefrost rammer, er det en god ide at få dækket sine sarteste blomster til. Statistisk set kommer den første nattefrost en gang i starten af oktober, og de sarte blomsterarter bør være dækket til inden dette sker, da frostgraderne i værste tilfælde dræber planten. Derfor bør man f.eks. have bobleplast eller et hundetæppe klar til at sætte over de udsatte blomster, for at give dem et beskyttende lag imod kulden.

4. Sæt græs klippehøjden op

Når temperaturen på daglig basis begynder at nærme sig frysepunktet om natten, stopper græsset med at gro. Det betyder at man ofte klipper græsset den sidste gang i midt-slut oktober. Den sidste gang man vælger at klippe græsset, anbefales det dog at sætte klippelængden op til omkring 3 cm. Dette gør græsstrået mere robust, så risikoen for at en hård vinter ville kunne slå græsstrået ihjel bliver meget mindre.

5. Beskæring af træer, buske eller hække

Hvis man gerne vil beskære sine træer, buske eller hække skal det gøres senest i midten af oktober. Årsagen til dette skyldes, at planterne endnu ikke helt er gået i dvale endnu, og for ikke at gøre uoprettelig skade på planternes nervesystem, skal de beskæres imens de stadig er ”vågne”. Hvis man derfor går og gør sig tanker om at beskærer en given plante, bør det ske nu, ellers bør man vente til forårsmånederne begynder på ny, og planterne igen viser tegn på vækst/at de er ”vågnet op” fra deres vinterhi.