Jeg havde ikke haft ferie i mere end bare 3 dage, da jeg opdager flere af mine citrontræer har fået skjoldlus! ARG! Det er noget møg at få ind i hjemmet til sine planter. Desværre har 3 af mine citrontræer nu desværre fået det alligevel.

Hvad er skjoldlus?

Skjoldlus er desværre ret ofte set hos planter. Indtil nu havde jeg endnu ikke selv været ude for det, men nu skete det desværre. Skjoldlus er små lus, som lever på bladene og stammen af en plante. De suger saften fra planten, og derfor er de også dårlige for planten, for de svækker planten meget og gør den mere modtagelig overfor sygdomme og svampe. 

Måden du opdager skjoldlus på, er som regel ved først at se en slags fedtet vokslag, som ligger på bladene – dette er skjoldlusenes esskrementer. Skjoldlusene sidder oftest på undersiden af bladet og/eller langs træets stamme.

Problemet med skjoldlus er, som det ligger i navnet, at de har et skjold. Under skjoldet opbevarer hunnerne sine æg. Skjoldet er derfor en super måde for lusene at beskytte sig på. Det er ikke muligt at slå dem ihjel med insektsæbe, så medmindre du vælger at bruge kemikalier, så skal det gøres manuelt.

Kom af med skjoldlus:

Skjoldet er måden lusene beskytter sig på. De sætter sig fast med deres snabel, og de kan derfor også være hulens svære at få af igen, da de rundt om deres skjold har et vokslag, som gør det muligt for dem at holde f.eks. insektsæbe ude.

Du kan fjerne dem ved at bruge en gammel tandbørste eller bare med neglene. Du skal forsigtigt børste/skrabe dem af. Tjek hele planten, hermed menes der både – undersiden af bladene, stammen og oversiden af bladene. Dette tager tid! – selvfølgelig 0gså alt efter, hvor stor planten er.

Efter alt på planten er omhyggeligt gennemgået, så tjekkes der regelmæssigt i tiden efterfølgende. Kig hver dag efter lusene, og fjern dem med det samme, hvis tilfældet er ude igen.

Kan min plante dø af dem?

De færreste planter dør af skjoldlus, men i allerværste tilfælde kan det ske, fordi din plante bliver ALT for svækket. Når planten bliver svækket øges risikoen for andre sygdomme og svamp. Angrebet resulterer ofte i misfarvning af blade. Så tøv endelig ikke med behandling, hvis du opdager skjoldlus på din plante.